PortXChange

Voor een van de producten van PortXChange, EmissionInsider, hebben we het template-dashboard ontwikkeld om de uitstoot van schepen en energievoorziening van havens in kaart te brengen.

PortXchange ontwikkelt software om de efficiëntie van port calls te verhogen en de wereldwijde uitstoot van de scheepvaart te verminderen. Voor een van hun producten, EmissionInsider, hebben we het template-dashboard ontwikkeld.

Behoefte

De druk om emissies onder controle te houden binnen de havens groeit. Daarom heeft PortXChange ervoor gekozen om een tool te ontwikkelen waarmee havens gemakkelijk de uitstoot van schepen enenergievoorziening van havens in kaart kunnen brengen.

Het doel was om een product te ontwikkelen wat commercieel kon worden ingezet voor internationale havens, waaronder de Port of Rotterdam.

Even kennismaken?

Boek je gratis kennismakingsgesprek met data specialist Berend Boshouwers.

Aanpak en oplossing

Door de hoeveelheid data (aantal schepen x aantal bewegingen), de complexiteit van de berekeningen en de eisen en wensen van de kaartvisualisaties was Power BI geen geschikte oplossing. In plaats daarvan is gekozen voor Tableau.

Om de visualisaties snel in te kunnen laden is de database geoptimaliseerd (honderden miljoenen rijen data). Daarnaast is met time buckets gewerkt om te kunnen visualiseren waar schepen op welk moment lagen en welke route ze aflegden.

Hieronder een impressie van het dashboard. In verband met vertrouwelijke informatie zijn de namen en ID's van schepen en de tijdspanne onzichtbaar gemaakt. Dit screenshot betreft slechts 1 tabblad uit het volledige dashboard.

3000+

schepen en 5 type emissies (CO2, PM, NOx, SOx, CH4) overzichtelijk in een dashboard

1000+

havens in kaart gebracht

Impact

We hebben een dashboard gerealiseerd met meerdere tabbladen in Tableau. Dit dashboard behoort binnen EmissionInsider tegenwoordig tot een van de ‘core’ producten van PortXChange.

  • Daar waar het voorheen niet lukte om de hoeveelheid data en complexiteit van de berekeningen in een dashboard te krijgen, is dit nu gelukt met goede laadtijden.
  • Uitstootdichtheid. Via een heatmap ziet men eenvoudig waar de uitstoot hoog is. Hotspots worden zo snel ontdekt. Ook is er een tabel waarin alle gegevens over individuele schepen en de bewegingen die ze maken zichtbaar.
  • Shore power demand analysis per haven. Om te kunnen zien hoeveel de KW-behoefte is per haven, hebben we de uitstoot omgerekend naar KW/h.
  • Emissies per type schip. Een duidelijk overzicht van de emissies per type schip, onderverdeeld in navigatiestatus. Met een lijndiagram ziet men de emissies per tonnage.
  • Top emissions contributors report per modality and facility. 4 gemakkelijk te begrijpen overzichten van de top 10 schepen, terminals, scheepstypen en operators.

Samen aan de slag met je data?

Start met de Data Quickscan. Met onze Data Quickscan bepalen we binnen 2 dagen een duidelijke datastrategie voor jouw organisatie, zodat jij weet welke stappen je nu kunt zetten om betere beslissingen te nemen op basis van data.